Down Sendromlu Çocuklara Özel Hediye Fotoğraf Çekimi

Down Sendromlu Çocuklar Gülümsesin Diye

Down sendromu, bebeklik döneminde zihinsel yetersizlik, karakteristik bir yüz görünümü ve zayıf kas yapısı (hipotoni) ile ilişkili bir kromozomal hastalıklar. Etkilenen tüm bireyler bilişsel gecikmeler yaşar ancak zihinsel engellilik genellikle hafif ila orta derecelidir.
 

Down Sendromu Nedir? Neden Olur?

Down sendromlu kişilerde çeşitli doğum kusurları meydana gelebilir. Down sendromu olan çocukların yaklaşık yarısı kalp hastalıkları ile doğar. Bağırsak tıkanması gibi sindirim sistemi hastalıklarına ise daha az rastlanır.



down sendromu nedir


Down sendromlu bireylerin çeşitli tıbbi hastalıklar geliştirme riski artar. Bunlar arasında asidik mide içeriğinin yemek borusuna geri akışı olan gastroözofageal reflü ve gluten adı verilen bir buğday protein toleransının düşük olması hastalığı olan çölyak hastalığı bulunur. Down sendromlu kişilerin yaklaşık yüzde 15'inde az aktif tiroid bezi (hipotiroidizm) vardır. Down sendromlu bireylerde işitme ve görme problemleri riski de yüksektir. Ek olarak, Down sendromlu çocukların küçük bir yüzdesinde kan oluşturan hücrelerin kanseri (lösemi) gelişir.
 

Gecikmiş gelişim ve davranış problemleri genellikle Down sendromlu çocuklarda bildirilir. Etkilenen bireylerin konuşması ve dili, Down sendromu olmayan çocuklardan daha geç ve daha yavaş gelişir ve etkilenen bireylerin konuşmasını anlamak daha zor olabilir. Davranışsal konular dikkat sorunları, obsesif-kompulsif davranış ve inatçılık veya öfke nöbetleri içerebilir. Down sendromlu kişilerin küçük bir yüzdesine, iletişimi ve sosyal etkileşimi etkileyen otizm spektrum bozuklukları adı verilen gelişimsel durumlar da teşhis edilir.
 

Down sendromlu insanlar genellikle yaşlandıkça, genellikle 50 yaşından başlayarak düşünme yeteneğinde (biliş) kademeli bir düşüş yaşarlar. Down sendromu, yavaş yavaş hafıza kaybına yol açan bir beyin bozukluğu olan Alzheimer hastalığı geliştirme riskiyle de ilişkilidir. Down sendromlu yetişkinlerin yaklaşık yarısında Alzheimer hastalığı gelişir. Alzheimer hastalığı aslında yaşlı insanlarda meydana gelen bir rahatsızlıktır. Fakat Down sendromlu bireyler klasik olarak bu hastalığı elli yaşında geliştirirler.
 

Down sendromunun çoğu vakası trizomi 21'den kaynaklanır. Bu da vücuttaki her hücrenin normal iki kopya yerine üç kromozom 21 kopyası olduğu anlamına gelir.
 

Daha az yaygın olarak, Down sendromu, kromozom 21'in bir kısmı, bir ebeveynde üreme hücrelerinin (yumurta ve sperm) oluşumu sırasında veya fetal gelişimin çok erken döneminde başka bir kromozoma bağlandığında (yer değiştirdiğinde) ortaya çıkar. Etkilenen insanlar, kromozom 21'in iki normal kopyasına ve başka bir kromozoma bağlı kromozom 21'den ekstra materyale sahiptir, bu da kromozom 21'den üç genetik materyale neden olur. Bu genetik değişime maruz kalan bireylerin translokasyon Down sendromuna sahip olduğu söylenir.


Down Sendromu En Fazla Kaç Yaşına Kadar Yaşar?

Down sendromlu bir kişinin ortalama yaşam beklentisi yaklaşık 60 yaşındadır. Down sendromlu bazı insanlar 80 yaşına kadar yaşar. Down sendromlu insanların ortalama olarak tipik insanlar kadar yaşayamadıkları doğrudur. Yani down sendromlu insanların ömrü diğer insanlardan genel olarak daha azdır.


down sendorumu engel midir?


Down Sendromu Engel Midir?

Down sendromlu bir kişinin bir dereceye kadar öğrenme engeli olacaktır ancak yetenek seviyesi her birey için farklı olacaktır.
 

Down sendromlu bir çocukta, belirli aşamalara ulaşmak ve belirli becerileri geliştirmek yaşıtları olan diğer çocuklardan daha uzun sürebilir. Ayrıca, yetişkin olduklarında hayatlarının farklı yönleri için sürekli desteğe ihtiyaç duyabilirler.
 

Öğrenme engeli ile ilişkili diğer koşullarda olduğu gibi, Down sendromu olan her birey doğru destek ve fırsatlarla mutlu ve doyurucu bir yaşam sürdürebilir.
 

Down sendromlu insanlar tipik olarak bir takım öğrenme güçlüğü ve karakteristik fiziksel özelliklere sahip olacaktır.
 

Down sendromu ile ilişkili kalp problemleri ve görme ve işitme güçlüğü gibi bazı sağlık problemleri vardır ancak bunlar herkesi etkilemez.


down sendromu ne zaman belli olur


Down Sendromu Ne Zaman Belli Olur?

Bazı annelerin Down sendromlu bir bebek dünyaya getirme olasılığı daha çoktur. Araştırmalara göre 35 yaş ve üstü annelerin daha küçük annelere göre Down sendromlu bir bebeğe sahip olma olasılığı daha yüksektir. Olasılık anne yaşlandıkça artar.
 

Araştırmalar babalık yaşının da bir etkisi olduğunu göstermektedir. 2003 yılında yapılan bir çalışmada, 40 yaşın üzerindeki babaların Down sendromlu bir çocuğa sahip olma olasılığının diğer babalara göre iki katı olduğu bulundu.
 

Down sendromlu bir çocuğu olma olasılığı daha yüksek olan diğer ebeveynler genellikle ailesinde Down sendromu öyküsü olan insanlar ve genetik translokasyonu taşıyan insanlardır.
 

Down sendromlu bir bebek taşıma olasılığı hamilelik sırasında tarama ile tahmin edilebilir ancak Down sendromlu bir çocuk taşıma belirtileri meydana gelmez.
 

Doğumda, Down sendromlu bebeklerin genellikle belirli karakteristik özellikleri vardır. Küçük bir bebekte Down sendromu olduğunu anlayabilirsiniz. Bu bebeklerin düz yüz özellikleri, küçük baş ve kulakları, kısa boyun, şişkin dil, yukarı doğru bakan gözler, atipik şekilli kulaklar ve
zayıf kas yapısı vardır. Down sendromlu bir bebek ortalama bir boyutta doğabilir ancak diğer çocuklardan daha yavaş gelişir.
 

Down sendromlu insanlar genellikle bir dereceye kadar gelişimsel engele sahiptir ancak genellikle hafif ila orta derecelidir. Zihinsel ve sosyal gelişimdeki gecikmeler çocuğun dürtüsel davranış, zayıf yargı, kısa dikkat süresi ve yavaş öğrenme yeteneklerine sahip olabileceği anlamına gelebilir.
 

Bunun dışında Down sendromu olan çocuklar, diğer çocuklara göre çok daha fazla potansiyel hastalığa meyilli olabilirler. Özellikle görme bozuklukları, bağışıklık sistemi hastalıkları ve kalp hastalıkları Down sendromlu bireylerde daha sık görülür.
 

Down Sendromlu Çocuklar İçin Hediye Dış Çekim

Down sendromlu çocuklara özel hediye fotoğraf çekimi yapıyoruz. Bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında Ramazan Bulut Photography olarak Ekim-Kasım ayları arasında down sendromlu çocuklarımızı mutlu etmek ve onlara değişik bir deneyim yaşatmak için onlara dış çekim hediye ediyoruz. Çocuklarımız gülsün ve dünya daha iyi bir hale gelsin diye...

* Çekimler Şanlıurfa ili ve ilçelerinde yapılmaktadır

 


Önceki İçerik Yemyeşil Urfa
Sonraki İçerik Adana Dış Mekân Düğün Fotoğrafçısı

Paylaş: 

Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.

İlk yorum yapan sen ol!
 
* işaretli alanların doldurulması zorunludur.

Ramazan BULUT Hakkında

fotoğrafçı
Düğün fotoğrafçılığı Aşkı İle gelinlerin ve damatların harika anılarını ömür boyu saklamasına yardımcı olan Ramazan Bulut, birçok farklı alanda da profesyonel olarak destek sağlıyor. Düğün günü, düğün sonrası ve öncesi, dış çekim gibi birçok alanda profesyonel fotoğrafçı olan Ramazan Bulut’tan hizmet alabilirsiniz.