Fotoğrafçılık sektöründe en önemli faaliyetlerden biri de dış çekim fotoğrafçılığıdır. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insan ihtiyaçları da bu paralelde gelişmiştir. Bu kapsamda profesyonel fotoğrafçılıkta kullanılan ekipmanlarla birlikte kullanılan yöntemler de değişmiştir. Sürekli kendini geliştiren bir sektör olan fotoğrafçılık sanatında dış mekân çekimleri çok önemli bir yer tutar. Fotoğrafçılık sanatında tüm çevresel faktörlerden en ince detayına kadar istifade edilir. Bu faktörlerin müspet yönde kullanılması fotoğrafçının kabiliyetine bağlıdır. Dış çekim yapılırken nelere dikkat edilmelidir? Etkili dış çekim fotoğrafçılığının püf noktaları nedir aşağıdaki yazımızda bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Doğru Dış Çekim Mekânının Seçilmesi
Dış çekim fotoğrafçılığının temelinde doğru dış mekânın seçilmesi yatar. Mekânın belirlenmesini de hangi kapsamda dış çekim yapılacağı belirler. Düğün fotoğrafları için dış çekim yapılacaksa seçilecek mekân buna göre belirlenmelidir. Bunun yanında reklam ya da tanıtım faaliyeti için dış mekân çekimi yapılacaksa mekânın özellikleri buna göre planlanır.
Dış mekânda çekilen her fotoğraf akıp giden zamanda ölümsüz bir an yakalar. Hayatımızın hiçbir anı diğeri ile aynı olmayacağı gibi çekilen fotoğrafın her biri benzersizdir. Bir dış çekim serisi hikâyeye dayanmalıdır. Bu kapsamda belirlenmiş olan dış mekânın hikâyenin konusuna uygun olması gerekir. Düğün dış çekimlerinin romantik bir atmosferde yapılması çok daha uygun bir tercihtir. Bunun yanı sıra tanıtım çekimlerinin doğa ile iç içe ya da yapılan işin niteliğine uygun mesajlar verecek şekilde yapılabilir.
Işığın Etkin Şekilde Kullanılması
Fotoğraf çekmenin püf noktalarından biri de ışık açısının doğru ayarlanmasıdır. Fotoğraf çekilecek dış mekânda ışığın doğal seyrinde yansıması kullanılmalıdır. Ortaya çıkan üründe ışığın etkin şekilde görünümü göze çarpmalıdır. Yeni nesil cihazlarda otomatik ışık ayarlaması ve odak özelliği olsa da kimi fotoğrafçılar manuel ayarlamaları tercih ederler. Doğru ışık açısı yakalandığında deklanşöre basılması muhteşem bir ürün ortaya çıkmasını sağlar.
Fotoğraf çekerken ışığın ayarlanmasında püf nokta ışığın hiçbir şekilde karşıya alınmamasıdır. Işık her zaman görüntünün odak noktasına yerleşmelidir. Işık ayarı yaparken gece ve gündüz şartlarının kendine göre kritik noktaları vardır. Fakat dış çekim zamanları genellikle gündüz saatlerini kapsadığı için bu kuralın çok da dikkate alınmasına gerek yoktur.
Dış çekim esnasında sıklıkla yapılan hatalardan biri de gündüz şartlarında ışığın yeterli olduğu düşünülerek flaşın açılmamasıdır. Fakat gün ışığının parlaklığı nedeniyle yüz kısmında gölgeler olabilir. Gün ışığının en yoğun olduğu zaman aralıklarında dahi makine flaşı açık olarak kullanılmalıdır. Doğru flaş modu kullanıldığında objeler üzerinde oluşan gölgelerin kaybolduğu görülür.
Yüksek çözünürlükte fotoğraf çekerken ışığın arkaya alınması en doğru yöntemdir. Fotoğraf çekerken ışığın arkadan gelen miktarı dikkate alınmalıdır. Fazla aydınlık ya da karanlık ortamlarda çekilmiş fotoğraflarda düzeltme yapmak zordur. Fakat ışığın yetersiz kaldığı durumlarda çeşitli yazılım programlarından istifade edilebilir.
Obje Düzeninin Sağlanması
Dış çekim yapılırken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan biri de objelerin uygun düzende olmasıdır. Obje düzeni fotoğrafların içeriğini oluşturur. Söz konusu objeler fotoğrafta anlatılan hikâyeye olumlu katkı sağlar. Obje düzeni simetrik şekilde tercih edilebildiği gibi asimetrik olarak da tercih edilebilir. Burada kritik nokta fotoğrafın altın merkezlerinin doğru kullanılmasıdır. Fotoğraf makinesindeki görüntüde fotoğraf 9 eşit kare parçasına bölündüğünde orta kısımda yer alan karenin dört köşesi altın merkezdir. Fotoğrafçılıkta öne çıkarılmak istenen objeler bu altın merkezlere yerleştirilir.
Fotoğrafta odak objenin ön plana çıkarılmasının bir yolu da fotoğraf çekiminde sade arka planların kullanılmasıdır. Bu kapsamda karmaşık dış mekân görüntülerinden uzak durulabilir. Çekim açısında ufak oynamalar ile çekim kalitesi son derece güçlü tutulabilir.
İyi bir dış çekim yapmak kimi zaman çok kolay olsa da bazı durumlarda zor da olabilir. Işığı ayarlayıp doğru obje düzenine karar verdikten sonra perspektifin de uygun şekilde ayarlanası gerekir. Bu kapsamda iyi fotoğrafçı, fotoğraf çerçevesinde yer alacak kişileri yönlendirmelidir. Yanlış bir perspektif açısından yapılan fotoğraf çekiminde istenmeyen gölgelenmeler söz konusu olabilir. Yanlış perspektif yüzünden tüm fotoğrafın kalitesi bozulur. Çerçevenin içerisinde fazla ışık istemiyorsanız bulunulan konum ya da objelerin yeri
değiştirilmelidir.
Siz de fotoğrafçılık sektöründe uzun yılların deneyiminden istifade etmek istiyorsanız Ramazan Bulut Fotoğrafçılıktan destek almalısınız. Uzman ekibimiz ve üstün teknoloji cihazlarımız ile muhteşem anlarınızı ölümsüzleştirmeye hazırız.